Cookie beállítások

A sütik kis szöveges fájlok, melyeket a Restu honlapjának felkeresésekor az Ön böngészőjébe mi, vagy partnereink oldalai elmentenek.

5 fotók
Külterület 99., Debrecen
· Jelenleg zárva (07:00 - 22:00) Étterem kezelése

Ezt az éttermet nem a tulajdonos kezeli, ezért az információk nem biztos, hogy naprakészek. Ön ennek az étteremnek a tulajdonosa vagy vezetője? Kattintson ide a kezeléshez.

A vállalkozás a Restun keresztül nem fogad online asztalfoglalást

Próbálja meg hívni őket.

A térképen

Információ Látóképi Csárda

A csárda a XVIII. és XIX. Századi Magyarország jellegzetes-elsõsorban alföldi-épülete volt, a legjelentõsebb városhelyekre vezetõ utak mellett egynapi-félnapi járásra helyezkedtek el. A pusztai csárdák az Alföldön nagy számmal a török hódoltság megszûnése után kezdtek feltûnni és a sok elpusztult falu miatt az egymástól távol fekvõ mezõvárosok között mint pusztai vendégfogadók nélkülözhetetlenek voltak az utasember és a vásározó kereskedõk számára.


A Látóképi- régi nevén fegyverneki - csárda 1731-ben épült a mátai és az újvárosi országút elágazásánál, Kiss Gáspár és Szõke János tõzsérek vállalkozása által. Az 1816-ra dátumozott bõvítési terv a szûknek bizonyult csárdaépületet alápincézett épületszárnnyal kívánta kiegészíteni. Az épület alaprajza U elrendezést mutat, amely az oszlopos-tornácos L alakú fõszárny fedett pincelejárattal történõ kialakításából adódik. A fõszárny tengelyében szabad tûzhelyes pitvar, balra az árendátor (bérlõ) lakószobája, jobbra a "Bor ivó ház", azaz a kocsma. Az ivóhoz "Bor mérõ szék", azaz söntés kapcsolódott, valamint az árendátor belsõ kamrája, ahonnan a borospincébe lehetett lemenni. Mind a bõvítés új részei, mind a belsõ kamrát megosztó fal ma is megvan. Az épületrõl Ecsedi István 1930-as fotói adnak újabb adatokat, ezeken látható az 1987-es helyreállítás elõtti állapot.

További mutatása

Kérjük, jelezze a hibát

Hibás információt talált? Kérjük, jelezze nekünk.

Ezt az űrlapot a reCAPTCHA védi, és az űrlap elküldésével Ön elfogadja a Google Felhasználási feltételeit és Adatvédelmi irányelveit.

Köszönjük

Köszönjük, hogy jelentette a problémát. Megpróbáljuk kijavítani amilyen gyorsan lehetséges.

Étterem hívása

Nem tudod felhívni az éttermet?

Nyitvatartás